Dus. Je bent misschien al jarenlang bevriend met je BFF. Eén oogopslag vertelt jou wat hij/zij denkt, jullie hebben honderden inside jokes en zijn niet van elkaars zijde weg te slaan. Wauw. Wat een mooie relatie. En… misschien zelfs voeding tot iétsje meer dan enkel vriendschap? Het kan allemaal, natuurlijk.

Maar dan is het eerst en vooral zeker de moeite waard om hier goed over na te denken - het is tenslotte een mooie vriendschap die je plots wil omtoveren tot iets anders. En het zou zonde zijn als er plots heel wat awkwardness tussen jullie in zou komen staan, toch? Wij geven je vier tips mee om even bij stil te staan vooraleer je de stap waagt. Hier gaan we!

#1 Durf jezelf de juiste (moeilijke) vragen te stellen.

En dat gaat niet leuk zijn… maar het is wel een belangrijke eerste stap. Je bent waarschijnlijk toch al lustig aan het dagdromen, dan kan je maar beter dromen over praktische zaken, ook!

Begin alvast met de basis: de logische zaken om te overwegen. Denk aan: zijn jullie beide single? Hebben jullie dezelfde sexuele oriëntatie? Zijn jullie beide op zoek naar een relatie? Als je op één van deze vragen ‘neen’ antwoordt, dan kan je het al vergeten. Deze simpele vragen vormen de basis van elke relatie. Zonder uitzondering.

Heb je drie ja’s? Dan is het tijd om naar de moeilijkere vragen te gaan… denk na over de waarschijnlijkheid dat hij/zij misschien ook iets voor jou zou kunnen voelen. En zijn jouw eigen gevoelens ‘sterk’ genoeg om de stap te durven nemen? Of zijn ze gewoon aan het sluimeren? Is het een crush of een intense verliefdheid? Kan je vrienden blijven met hem/haar als je het niet zegt? Of kan je bevriend blijven als hij/zij je afwijst?

Verschrikkelijke vragen, nietwaar? Maar geloof ons: je kan er beter tijdig over nadenken, zodat je voorbereid en onderbouwd je keuze kan maken.

#2 Ga op zoek naar tekenen van interesse, zoals flirterig gedrag

Kijk, hé. Mensen blijven dieren op gebied van aantrekkingskracht. Daarom zijn we (gelukkig) niet écht goed in het verbergen van onze emoties. Vaak flirten we onbewust door subtiele aanrakingen, lieve complimenten, lang oogcontact, enzovoort.

Hou hier dus zeker je ogen voor open. Leunt hij/zij tijdens een gesprek steevast jouw kant op, reageert hij/zij met hier en daar een lieve aanraking of vangt hij/zij je blik steeds meer op - om ‘m steeds langer vast te houden? Dan kan het goed zijn dat dit verhaal een mooi einde zal krijgen…

#3 Ga voorzichtig op zoek naar een speelse manier om het onderwerp aan te kaarten

Heb je besloten om je gevoelens uit te spreken - en in het duister te springen? Goed. Spannend, seg! Hoewel hier geen ‘echte’ handleiding voor bestaat, raden wij aan om het onderwerp voorzichtig te benaderen en op speelse wijze aan te kaarten. Zo kan je bijvoorbeeld tijdens een spelletje ‘I’ve never’ vragen stellen, zoals ‘heb je ooit gevoelens gehad voor een close vriend’, en dergelijke.

Zegt hij/zij ‘neen’? Dan weet je dat je niet verder hoeft te vragen. Is het een ‘ja’? Dan kan je hier dieper op ingaan met vervolgvragen. Dit spelletje is een veilige en speelse manier om zowel naar zijn/haar gevoelens te peilen - als de jouwe uiteindelijk te gaan blootgeven.

#4 Wees direct en draai niet rond de pot

Goed. Heb je je gevoelens geuit, was de ontvangst positief en hebben jullie besloten om de transitie van vriend naar dating te maken? Fantastisch! Het enige wat jij zeker niet uit het oog mag verliezen, is een goede, eerlijke en duidelijke communicatie.

Je kent dit territorium niet, waardoor het aangeraden is om te praten over alle onzekerheid die je voelt en vragen die je hebt. Vraag naar waar de relatie gaat: is het eerder een friends with benefits situatie of zijn jullie op zoek naar iets serieus? Wacht niet te lang om deze vragen te stellen, zo weten jullie beide erg duidelijk waaraan jullie je kunnen verwachten.

Toch een ‘neen’? Blijf dan niet hangen in je teleurstelling.

Gemakkelijker gezegd dan gedaan, we weten het. Maar hier zal het even tanden bijten zijn, in functie van het behoud van je vriendschap. Werd je afgewezen? Pijnlijk. Maar probeer er voorbij te gaan en je opnieuw te focussen op de vriendschap.

Een pro-tip: gebruik humor om te spanning te verlichten. Iets in de trend van ‘sorry ik heb dit nog nooit gehad, hoe denk jij dat we dit minder awkward maken’, doet al veel. Laat bovendien zeker weten dat je nog altijd achter de vriendschap staat, dat deze niet kapot is - en dat je geen wraakgevoelens aan de afwijzing overhoudt.