Ahh, dating. Je kan ervoor - of er radicaal tegen zijn, maar op een gegeven moment in ons leven, bevinden we ons allemaal in diezelfde situatie. Van date naar date springen, al dan niet in de hoop om iemand te vinden om bij te blijven kunnen plakken.

Enneuh… heb je (misschien) die persoon gevonden om bij te blijven plakken - en naderen jullie stilaan die drie-maanden-grens? Dan wordt het tijd om elkaar (en jezelf!) enkele broodnodige vragen te gaan stellen. Zo vermijd je fouten, teleurstelling en miscommunicatie - en weten jullie beide wat te verwachten. Want da’s wel zo eerlijk, nietwaar? Wij geven je drie voorbeelden mee van vragen die je kan stellen. Hier gaan we!

#1 Wat doe je met hem/haar versus wat doe je wanneer je alleen bent?

Rare vraag? Niet echt! Deze vragen zijn tenslotte belangrijk om te stellen wanneer je op zoek bent naar balans in je leven. Deze vragen zijn kritische stellingen, die je dwingen om na te denken over hoe jij je leven verdeelt, of de balans goed zit - en of je wel degelijk blij en gelukkig bent over de twee aspecten heen. Dit zijn heel wat vragen die je jezelf (en betrek hier niemand anders bij, enkel jij kan hier een eerlijk en correct antwoord op geven) kan stellen…

 • Gaan jullie veel op date?
 • Verrassen jullie elkaar genoeg met kleine gebaren?
 • Hebben jullie eigenlijk voornamelijk seks?
 • Spreken jullie ook na werkdagen af?
 • Zijn jullie eerder nuchter of dronken wanneer jullie afspreken?
 • Spendeer je nog genoeg me-time? Kom je nog aan je hobby's toe?
 • Zie je je vrienden evenveel nu als voor hem/haar?
 • Denk je veel aan je date wanneer je alleen ben?

#2 Hoe voel je je over jezelf, je partner - en de relatie tussen beide?

Nu weet je hoe jullie leven samen in elkaar zit - en heb je gedefinieerd wat jullie voornamelijk samen en niet samen doen. En je kent de balans tussen beide. Dan is het nu tijd om vragen te stellen over hoe jij je voelt…

 • Wat vind je heerlijk aan je partner - en op welke eigenschappen ben je niet echt gek?
 • Hoe voel je je, wanneer je in de buurt van je partner bent?
 • Hoe voel je je, wanneer hij/zij niet bij jou is?
 • Heb je het gevoel dat de relatie in de goede richting gaat? Of net niet?
 • Zou je het proces willen vertragen? Of heb je het gevoel dat het al aan het vertragen is?

Deze vragen zijn belangrijk om jezelf te stellen in de zoektocht naar duidelijkheid in de situatie: zowel voor jezelf als voor je partner. Ga gewoon objectief op zoek naar de antwoorden op deze vragen, schrijf ze desnoods even op zodat je ze visueel kan observeren.

#3 Hoe zie jij de volgende drie maanden evolueren?

Je hebt jezelf nu al een aantal vragen gesteld, waardoor je misschien een duidelijk beeld hebt van de zaken die je (niet) wilt, (niet) nodig hebt - en hoe jij het gelukkigst zal zijn of worden op de lange termijn.

Hoe dan ook, is het belangrijk om je partner hierin te betrekken. Want jij hebt misschien een beeld over de toekomst, maar hij/zij heeft dat natuurlijk ook. Praat over jullie gevoelens, voelen jullie het beide? Of is er misschien één partij die niet meer zeker is? En willen jullie hier beide aan werken - of zijn jullie het erover eens dat jullie best hier ophouden om verdere heartbreak te vermijden? Het kan allemaal, zolang er maar goed over gecommuniceerd wordt. Succes!