… en geloof ons: deze zijn érg handig om rekening mee te houden. Barmannen (en -vrouwen, natuurlijk) zien en horen tenslotte heel wat meer dan wat jij op het eerste zicht zou denken. Ze aanschouwen het allemaal: de goede dates, de ongemakkelijke dates, de slechte dates, de dates die niet komen opdagen en de afschuwelijke dates.

Daarom gingen we met een barman praten - om deze erg kostbare kennis op deskundige wijze los te peuteren. Hij gaf ons zeven tips om jouw date vlekkeloos te laten verlopen - en niet alleen aan de bar te eindigen wanneer je date ‘even naar de wc’ gaat. Kuch. Genant. Klaar om weer heel wat wijzer te worden? Goed. Hier gaan we… schol!

#1 Blijf haar geen drankjes aanbieden.

En we weten het, het is vast goed bedoeld. Je wil gewoon je vrijgevigheid tonen en ervoor zorgen dat ze helemaal op haar gemak is. Toch komt het een beetje ‘louche’ over wanneer je date je alcohol blijft voorschotelen. Je wil niet dat ze denkt dat je haar dronken begint te voeren, toch? Enneuh… maak je geen zorgen: als ze nog een drankje wil, dan zal ze dat wel zeggen of gewoon lekker zelf bestellen.

#2 Bereid de conversatie een beetje voor.

Er wordt te vaak gedacht dat een café de perfecte plek is om te daten, door de gezellige atmosfeer die er hangt. Toch merken wij dat dit niet altijd zo is: ook op een gezellige plek vallen stiltes - en deze worden dikwijls des te meer bevestigd door de leuke groepen rondom jullie. Bereid dus een aantal onderwerpen voor om over te babbelen, vragen om haar te stellen. Blijft ze stil en awkward? Dan vindt ze de plek misschien gewoon niet zo leuk… vraag haar dan zeker of ze liever ergens anders heen wilt.

#3. Pls. Geen pick-up lines. Kunnen we dat afspreken?

Er zijn weinig dingen die zo ontzettend slecht werken als pick-up-lines; geen enkel meisje valt ervoor, geen enkele vrouw is er oprecht door gecharmeerd. Leer je iemand nieuw kennen? Wees dan gewoon opr(echt) - en start de conversatie op zoals volwassenen dat doen. Af en toe een complimentje mag wel, natuurlijk, maar ga haar niet overladen. Dat komt onoprecht over.

#4 Wees niet arrogant.

Gewoon… niet, oké? Zelfzeker zijn, da’s één ding. Maar stoefen met je chique auto, je geld, je dikke carrière of de bekendheden waar je allemaal bevriend mee bent? Nee, dankje. Geen enkele vrouw valt op mannen die vol van zichzelf zijn - en bijgevolg ook alleen maar over zichzelf kunnen praten. Af en toe een persoonlijke win vermelden, mag zeker… maar overdrijf gewoon niet en stuur de conversatie regelmatig terug naar haar.

#5 Trakteer je? Doe het op de juiste manier.

Erg belangrijk. In het huidige klimaat zijn vrouwen steeds meer voorzichtig over het accepteren van drankjes van vreemden. En terecht! Daarom volg je beter deze regels. Regel één: bestel niet zomaar een drankje dat je daarna aangeeft. Ze zal het waarschijnlijk niet opdrinken. Regel 2: je kan haar vragen of ze iets wil drinken en het dan vervolgens samen bestellen aan de bar, zodat ze het rechtstreeks van de barman krijgt. Zo. Eenvoudig, veilig en attent.

#6 Let op jouw (en haar) drinkgedrag.

Ga je op een van de eerste dates? Ga dan niet als een gek liggen drinken: het zal haar de indruk geven dat je altijd (te) veel drinkt - of dat je de alcohol nodig heeft om bij haar te kunnen zijn… geen goed teken. En omgekeerd geldt dat ook: drinkt zij nogal veel? Dan kan je dat opnemen als een signaal dat ze misschien toch niet helemaal iets voor jou is.

#7 Neem je dates niet allemaal naar dezelfde bar mee.

Je wil tenslotte niet iemand van het personeel tegen het lijf lopen die een opmerking maakt over hoe vaak je hier komt, toch? Dat zal haar meteen aan het denken zetten en zorgen voor onzekerheid en een extra drempel. En sla je deze raad toch in de wind? Fine. Zorg er dan op zijn minst voor dat je je bekendheid met de plek niet overdreven gaat vermelden.