Dating is leuk, maar af en toe lijkt het eerder wel een spelletje Russian Roulette te zijn: je weet nooit écht wat er zal komen - en vaak lijkt het alsof je blindelings een beslissing moet nemen, zonder deze echt te kunnen onderbouwen.

Want, ja, op een eerste date merk je natuurlijk zelden alle slechte eigenschappen van je date op - zeker wanneer hij/zij echt zijn/haar best doet om deze te verbergen. Wat nu het verschil is tussen een ‘bad boy/girl’ - wat echt wel acceptabel is - en een rasechte ***hole? Wij sommen vier signalen op die bij jou sowieso voor een rode vlag moeten zorgen, wanneer je ze ziet of hoort. En is dit het geval? Rennen! Naar de andere kant, zo hard en snel mogelijk - en liefst naar iemand die je hart niét zal breken. Hier gaan we!

#1 Hij/zij beschrijft zichzelf regelmatig als ‘een van de goei’

Geloof ons: iedereen die de nood voelt om regelmatig te herhalen dat hij/zij echt een ‘goed persoon’ is… die is niet goed - en voelt slechts één ding: de nood om te compenseren. En zeg nu zelf: een gevat gevoel voor humor en wat intelligentie, da’s toch veel aantrekkelijker dan het wanhopige herhalen van ‘... ja maar, naast die specifieke situatie ben ik écht één van de goei, hoor’.

Een player, man of vrouw, weet precies wat hij/zij moet doen om iemand rond de vinger te winden - en gaat daarom ook specifiek op zoek naar mannen of vrouwen met een moeilijke geschiedenis. Players stellen je gerust en winnen jouw vertrouwen door voortdurend te vermelden dat hij/zij iemand goed (voor jou) is. Niet geloven, oké? Pas op voor elke date die zijn/haar eigen goede kwaliteiten overdreven duidelijk op tafel wil leggen. Goed, vriendelijk en beleefd zijn… dat zijn kwaliteiten die je moet voelen en opmerken, niet gewoon blindelings geloven omdat iemand dat zegt.

#2 Hij/zij is ontzettend comfortabel bij jou (of andere potentiële partners)

Als jouw ‘goeie’ date jou vol zelfvertrouwen en met heel wat swag benadert, dan kan je er zeker van zijn dat dit niet de eerste keer is. Dit is waarschijnlijk het resultaat van heel wat oefening in het verleden… En natuurlijk vallen we voor deze semi-professionele verleiders: ze weten tenslotte perfect wat ze moeten zeggen en doen om als de perfecte gentle(wo)man over te komen.

En da’s het probleem: dit soort mensen hebben geen probleem met verleiden door al hun ervaring. Zodus… als jouw date té goed lijkt om waar te zijn… geef het dan even tijd en wees voldoende kritisch over de intenties, vooraleer in zwijm te vallen.

#3 Hij/zij staat erop het middelpunt van jouw belangstelling te zijn

Als hij/zij al jouw acties en gedragingen wil controleren - of  zich nogal snel behoorlijk jaloers gedraagt, duw dan maar snel de rem in: alle vlaggen zijn rood! Je wil niet bij iemand zijn die altijd wil weten waar je bent, met wie je bent en hoe lang je gaat wegblijven toch? En je wil al helemaal niet vastgelijmd zijn aan je gsm, omdat hij/zij eist dat jij elk berichtje meteen beantwoordt. Wees voorzichtig wanneer je merkt dat hij/zij nogal intense humeur wisselingen heeft - en zeker wanneer jij daardoor gemanipuleerd raakt en er uiteindelijk de dupe van bent. Wees voorzichtig. Niet alles draait rond hem/haar - en jij hebt het recht om verschillende meningen, andere visies en eigen vrienden te hebben.

#4 Hij/zij is bijzonder kritisch

Heeft hij/zij meer wel dan niet kritiek op jou en je vrienden? Krijg je regelmatig stekende opmerkingen over jouw gedrag, de dingen die je zegt en denkt of hoe je eruit ziet - en word je daar gek van? Laat alles dan maar gauw vallen - en ren de andere richting uit. Iemand die zoveel meningen over jou heeft - en zo veroordelend is… zo iemand heb jij niet nodig. Allesbehalve, zelfs. Iemand die jou graag ziet en om jou geeft, die apprecieert jouw persoonlijkheid, visies en normen. Zonder ze te proberen veranderen. Zo eenvoudig is het!